23 JANUARI 2023

Vrouwelijke driespannen bij twee vastelaovesverenigingen in Venlo: ‘Er zijn tradities, maar je moet wel met de tijd mee kunnen gaan’

'Dit artikel verscheen op 22 januari 2023 op www.limburger.nl.'

Een paleisrevolutie binnen de Venlose vastelaovend. Bij vastelaovesverenigingen De Gaaskaetel én De Beerpiëp regeren dit jaar vrouwelijke driespannen. Zijn het de voorbodes van een nieuw tijdperk?

Het persbericht stond al klaar: Vastelaovesgezelsjap De Beerpiëp uit Tegelen schrijft dit jaar historie door het allereerste prinsessentrio in de geschiedenis van de gemeente Venlo uit te roepen.

Echter deze primeur werd op enkele kilometers van cultureel centrum D’n Haandert net voor de neus van de Tegelenaren weggekaapt. In het clublokaal van jeugdvereniging de Meulewiekers aan de Hulsterweg in Venlo-Zuid riep vastelaovesvereniging De Gaaskaetel een uurtje eerder Europarlementariër en oud-wethouder Vera Tax uit tot prinses. Adjudanten Nina Bellen en Emmy Duckers staan haar bij.

Beerpiëp-prinses Sandra Geraats maalt er echter niet om dat Tegelen de primeur is misgelopen. „Ik vind het hartstikke leuk dat Vera prinses is geworden”, zegt de Tegelse, die lange tijd samen met Marco een zangduo vormde. „Ik heb ooit nog met Vera in de jury van een vastelaovesliedjesconcours gezeten. Het is een echte vastelaovesvierder. Het is hartstikke mooi dat er ook in Venlo een vrouwelijk driespan is. Het zou eens een keertje tijd worden. Vastelaovend was altijd een mannenwereld, maar die moet natuurlijk gendergelijk worden. Dat past ook bij de LHBTIQ-discussie. Maar geen enkele vereniging in Venlo durfde zich tot nog toe aan een prinses te wagen.”

De Beerpiëp drie jaar geleden wel, maar door corona moest ‘de primeur’ al die tijd op de plank blijven liggen. Sandra kon het niet geloven, toen ze na een optreden met Marco door vorst en voorzitter van de Tegelse vastelaovesvereniging gevraagd werd. „Ik dacht dat ze me voor de gek hielden, geloofde het niet. Diezelfde reactie kreeg ik van mijn vriendinnen Esther Verkoelen en Wendy Janssen toen ik hen vroeg ‘adje’ te worden. Beppie Kraft zong al: Iech höb gedruimp venach, iech waor ‘n prinses. Nou die droom is voor mij uitgekomen.”

Vera Tax, prinses van De Gaaskaetel

Oneerlijk
Vera Tax vindt het vooral belangrijk dat nu alle meisjes kunnen dromen om tijdens vastelaovend hoogheid te worden. „Toen ik twaalf was, besefte ik dat het toen nog niet kon”, zegt ze. „Dat vond ik heel oneerlijk. Nu Sandra en ik allebei prinses zijn geworden, is er toch wel een verandering in gang gezet. Daar ben ik De Gaaskaetel dankbaar voor. Die heeft nu ook aangegeven drie vrouwen in de Raad van Elf op te nemen. Het moet niet uitmaken wie in het pak zit. Met de vastelaovend is iedereen gelijk en moet we allemaal joeks en gein kunnen maken.”

Logische stap
De Europarlementariër die zich onder meer inzet voor vrouwenrechten en gendergelijkheid vindt prinsessentrio’s een logische stap binnen de vastelaoveswereld. „Maar het is een proces dat je niet kunt forceren”, zegt de kersverse prinses. „Karlijn van Kruchten liep vorig jaar als Jocus-prinses door de binnenstad van Venlo en maakte daarmee een statement. Dat vond ik erg moedig, want ze deed het alleen. Wij zijn tenminste nog met z’n drieën. Ik snap dat mensen aan het idee vrouwelijke driespannen moeten wennen en dat er tradities zijn, maar je moet wel met de tijd mee kunnen gaan.”

Bekijk ook

TOP