Verduurzaming op Madeira
Van 11 tot 13 april bezocht ik met een aantal collega’s uit de transportcommissie het Portugese eiland Madeira. We waren er natuurlijk voor werk, maar we hebben ook echt genoten van het eiland. De bewoners zijn ontzettend aardig, het weer is altijd lekker en het is een mooi eiland met veel subtropische bloemen en fruitbomen.
We bezochten onder andere de haven van Funchal, wat voor ons heel interessant was. Binnenkort beginnen we namelijk met de onderhandelingen over de verduurzaming van de maritieme sector, de eerste EU-wetgeving voor verduurzaming van de scheepvaart. De bescherming van de biodiversiteit (zowel boven als onder water), de luchtkwaliteit in havens en de CO2-uitstoot wereldwijd spelen een grote rol in de verduurzaming van de transportsector. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat de sector concurrerend blijft ten opzichte van andere wereldwijde spelers.
Voor de transitie naar duurzaamheid moeten we ook oog hebben wat het effect is voor de meest verafgelegen regio’s zoals Madeira en andere eilanden. Eilanden zijn niet een op een vergelijkbaar met het vasteland en vragen soms om andere regelgeving. Regio’s zoals Madeira willen graag uitstel voor de transitie voor de aanpassingen in de scheepvaart aangezien zij vaak beperkte middelen hebben en de havens klein zijn. Wij moeten in de Transportcommissie gaan bekijken hoe we het best rekening kunnen houden met dit soort uitzonderingen en hoe we deze gebieden kunnen ondersteunen in de transitie. Wetten maken en verbeteren voor een duurzame toekomst is van groot belang. Het is ook belangrijk ervoor te zorgen dat de transitie eerlijk gebeurt, om te voorkomen dat bepaalde regio’s en groepen mensen meer nadelen ervaren dan anderen. Een standaardoplossing voor iedereen is niet altijd mogelijk, maar te veel uitzondering op wetgeving brengt extra bureaucratie met zich mee. De beste manier om de wetteksten te toetsen en eventueel aan te passen is door ter plaatse inzicht te krijgen in verschillende situaties.
‘Voor de transitie naar duurzaamheid moeten we ook oog hebben wat het effect is voor de meest verafgelegen regio’s’