19 DECEMBER 2022

Verbinding van regionaal, nationaal en internationaal

Op het gebied van regionale ontwikkeling is er dit jaar veel gebeurd. Ik organiseerde een webinar reeks ‘De Regio Spreekt’, om het belang van de regio uit te dragen. In het Europees Parlement werkte ik aan de nieuwe richtlijnen voor internationale spoorverbindingen en regels voor snelwegen, parkeerplaatsen en laadstations. Europa keerde ook bijna vijf miljoen euro uit voor de gevolgen van de overstromingen in Limburg in 2021.

De Regio Spreekt
Mensen die wonen in regio’s zoals Oost-Groningen, Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg hebben soms het gevoel dat Den Haag hen in de steek laat. Met als resultaat dat inwoners van de regio hun heil zoeken in populistische partijen. Hoe kunnen we de belangen van de regio’s beter op het netvlies krijgen in Den Haag? Daarover ging ik in gesprek met experts, lokale bestuurders en met jullie! Dat deed ik in mijn webinar reeks “De Regio Spreekt”.

Uit de eerste webinar blijkt dat ongelijkheid een meerkoppig probleem is, waarbij het belangrijk is om aandacht te hebben voor de sociaaleconomische maar ook de geopolitieke factoren. Ook bespraken we de gevolgen van de groeiende ongelijkheid op het stemgedrag van inwoners van de regio.

Ben je benieuwd? Je kunt de webinar hier terugkijken.

Internationale spoorverbindingen
Dit jaar werd er ook gesproken over het aanpassen van een wet die gaat over de internationale verbindingen van spoor, weg en waterwegen. De EU investeert in een goed en betrouwbaar spoornetwerk. Het verbinden van grote steden gaat reizen per trein makkelijker maken. Samen met collega’s diende ik voorstellen in om Nederlandse steden beter te verbinden met Duitse steden. Zo wordt reizen met de trein steeds aantrekkelijker en kunnen we het vliegtuig vaker laten staan.

Bekijk ook

TOP