3 FEBRUARI 2023

Vera is de eerste prinses carnaval van Venlo: 'hiermee is een glazen plafond doorbroken'

Dit artikel verscheen op 2 februari 2023 op www.linda.nl.

Ongelijkheid bestrijden; daar staat Europarlementariër Vera Tax voor. Niet alleen in de politiek, maar ook tijdens carnaval. Zij is namelijk de allereerste Prinses Carnaval in Venlo.

 

Enkele uren later werd een tweede Prinses Carnaval in Venlo bekendgemaakt bij een andere carnavalsvereniging. Vera (50) is dit jaar dus niet de enige in haar stad, maar wél de eerste.

Prins(es) Carnaval
“Carnaval is een groot theaterspel dat zich afspeelt op de straten en in de cafés. Het is cultureel erfgoed”, legt Vera uit. Tijdens het feest speelt iedereen zijn eigen improvisatierol. “Wanneer mensen een gesprek met mij beginnen, ben ik niet Vera de Europarlementariër. Ik neem de rol aan van mijn outfit, bijvoorbeeld die van brandweerman, en zeg ik: ‘Ik kom net van een nachtdienst en heb twee brandjes geblust’.”

Tijdens carnaval heb je ook hoofdrollen. Dat is Prins Carnaval. Die rol werd voorheen in Venlo altijd gespeeld door een man. De viering van het feest is bij Vera met de paplepel ingegoten. Van jongs af aan had ze altijd één vraag: waarom bestaat er geen Prinses Carnaval? “Op de basisschool had je wel jeugdprinsen en -prinsessen, maar dat houdt op zodra je volwassen bent.” Deze vraag stelde ze aan mensen met belangrijke posities binnen carnavalsverenigingen. Het antwoord op haar vraag? “Zo is het altijd geweest.”

De Gaaskaetel
Op Facebook plaatste ze regelmatig wat over deze ongelijkheid, want ze zag deze traditie van het feest graag veranderen. “Ik vond het oneerlijk dat die optie er niet was.”

Zodoende vroeg de carnavalsvereniging De Gaasketel aan Vera om de eerste Prinses Carnaval van Venlo te worden. Dat was in de zomer van 2021, maar vanwege de coronamaatregelen werd het feest toen niet gevierd. Daarom kwam Vera dit jaar uit als Prinses Carnaval. “Dat voelt natuurlijk heel eervol en bijzonder, maar dat maakt het ook heel spannend. Je wilt als eerste vrouw laten zien dat het feest met Prinses Carnaval even leuk is als met Prins Carnaval.”

Ervaring
Sinds het nieuws bekend is, krijgt Vera alleen maar positieve reacties. Zowel van mannen als van vrouwen. “Er kwam zelfs iemand naar me toe die moest huilen”, vertelt ze. Vera is een beroemdheid in haar eigen omgeving. Sinds de aankondiging spreekt iedereen haar aan voor een korte babbel, of om even hun hart te luchten.

De energie die Vera krijgt van anderen, geeft ze terug. “Ik heb een representatieve functie. Daarom ga ik bijvoorbeeld langs ziekenhuizen om het feest naar mensen toe te brengen die het niet kunnen vieren. Dan zing ik samen liedjes met hen.” Met positiviteit en goede energie wil ze de mensen die ziek zijn een hart onder de riem steken. “We zijn nog maar net begonnen”, vertelt Vera trots.

Met haar rol als Prinses Carnaval wil ze aan jonge meisjes laten zien dat ook zij kunnen dromen van deze functie of andere hoge functies in bijvoorbeeld het bedrijfsleven. “Hiermee is een glazen plafond doorbroken."

Prinsenpak
Ook haar outfit gaat er niet veel anders uitzien. Prinsen dragen altijd een mantel en een hoed met fazantenveren. Deze outfit is ieder jaar hetzelfde, op de borduursels en versieringen na. “Aan mij werd gevraagd of ik dat ook wilde dragen, of een diadeem met een jurk”, zegt Vera. Ze koos voor het klassieke prinsenpak, omdat ze juist wilde laten zien dat de traditie voor de rest niet verandert.

Met haar hoed, die beplakt is met Swarovski-kristallen, refereert ze wel naar de diadeem van een prinses. “Het enige wat verandert tijdens het feest, is het beeld. Ik sta straks met twee vrouwelijke adjudanten, Emmy en Nina, op een podium waar normaal gesproken alleen maar mannen staan.”

Bekijk ook

TOP