9 FEBRUARI 2023

Maak van 2024 het jaar van de fiets!

Fietsen is leuk, snel, gezond én goed voor het milieu. Het Europees Parlement wil daarom de fiets in het zadel helpen. Dat de fiets een duurzaam en gezond alternatief is voor de auto, weten we in Nederland al lang. En nu zien ze dat ook in Brussel!

Groenere samenleving
Met meer fietspaden, fietsparkeerplaatsen en verlaagde btw-tarieven stimuleert de EU de Europese fietsindustrie en wordt een groene overgang makkelijker.

De Europese Unie wil in 2050 van Europa het eerste ‘groene’ continent van de wereld maken. Dat betekent vooral geen uitstoot meer van CO2, oftewel: klimaatneutraal! Fietsen promoten als een volwassen alternatief voor het autorijden is een belangrijk onderdeel van de zogenaamde ‘groene transitie’.

Verbetering mogelijk
Gemeenten en provincies moeten de fiets bovenaan de lijst zetten bij het maken van nieuwe vervoersplannen. Dat betekent vooral de aanleg van veilige fietspaden en de bouw van schone en beveiligde fietsenstalling. Zo wordt fietsen aantrekkelijker voor grotere groepen mensen. Ook wil ik dat de btw op fietsen en e-bikes omlaag gaat om het financieel nog aantrekkelijker te maken de auto te laten staan.

Bekijk ook

TOP