23 JANUARI 2023

Europarlementariër Vera Tax uit Venlo prinses van De Gaaskaetel

'Onderstaand bericht verscheen op 21 januari 2023 op www.limburger.nl'.

Europarlementariër en oud-wethouder van Venlo Vera Tax is de nieuwe prinses van de Venlose vastelaovesvereniging de Gaaskaetel. Zij werd zaterdagavond in het clublokaal van jeugdvereniging de Meulewiekers uitgeroepen.

Tax is in de Venlose vastelaoveswereld zeker geen onbekende. In 2020 zorgde ze voor een primeur met de bekendmaking van de nieuwe Nar. Het was voor het eerst dat de voorganger van De 3-kes door een vrouw werd gepresenteerd

Het Groot-Venlose carnavalsgezelschap brak daarmee met een traditie. Het was in de carnavalswereld tot dan toe ongebruikelijk dat een vrouw deze ceremoniële taak vervult. Het proclameren van prinsen en andere hoogheden is van oudsher een mannenaangelegenheid.

Vera Tax steunde vorig jaar ook de stunt van de Venlose Karlijn van Kruchten die zichzelf uitriep tot prins van Jocus, dé vastelaovesvereniging van de stad. Van Kruchten vond dat Venlo klaar was voor een prinses en liep met mantel en muts van oud-Jocusprins Herm Pollux door de binnenstad.

Stunt
De stunt leverde een hoop positieve reacties op, onder anderen van Europarlementariër Vera Tax, filmregisseur Pieter Kuijpers en Abbie Chalgoum, in 2012 prins van De Vaegers. „Lex Uiting en Frans Pollux leken minder enthousiast. Maar dat is niet erg. Mensen hebben het erover, dus mijn doel is bereikt. Toch vind ik dat er in de toekomst een prinses moet komen”, aldus Karlijn van Kruchten vorig jaar in De Limburger.

Met het uitroepen van Vera Tax tot prinses van de Gaaskaetel wordt aan die wens van Van Kruchten voldaan. Het volledige trio bestaat dit jaar uit vrouwen.

President
Ook op ander gebied is Vera Tax actief in Venlo. Ze werd in 2020 de nieuwe president Koninklijk Philharmonisch Gezelschap Venlo. Onder leiding van Tax, en in samenwerking met dirigent Robbert-Paul Feijten, maakte het Koninklijk Philharmonisch Gezelschap zich daarna op voor het tweehonderdjarig jubileum dat in 2022 gevierd werd.

Tax kwam in 2019 in het Europees Parlement voor de PvdA, de partij waarvoor ze eerder raadslid en wethouder was in Venlo.

Vastelaovesvereniging De Gaaskaetel stamt van origine uit Venlo-Noord, waar het lang in café-zaal ’t Pumpke aan de Straelseweg resideerde. De vereniging kende door de jaren heen veel ups en downs.

Bekijk ook

TOP