19 JANUARI 2022

Dystopische toekomst van The Handmaid’s Tale in Polen bijna werkelijkheid

De akelige toekomst die we zien in The Handmaid’s Tale, is weer een stapje dichterbij in de echte wereld in Polen. In dit boek en de daaropvolgende serie wordt de wereld geleid door de mannelijke elite en moeten vrouwen vooral kinderen baren.

Het Poolse ministerie van Volksgezondheid wil elke zwangerschap in Polen verplicht gaan registreren. Men zegt dit te doen voor medische redenen. Het is echter de ideale manier om te controleren of vrouwen die zwanger zijn niet de grens over gaan en elders in de EU hun zwangerschap voortijdig beëindigen, of kiezen voor illegale abortus in Polen. De Europese fractie van sociaaldemocraten (S&D) zet daarom deze week deze kwestie hoog op de agenda van de plenaire vergadering van het Europees Parlement.

Via dit Poolse registratiesysteem controleert de overheid of een zwangerschap uitmondt in een bevalling, een miskraam of in een abortus. Zwangere vrouwen staan zo onder toezicht.  Een zeer onwenselijke en gevaarlijke situatie onder het huidige Poolse regime. Er zijn al voorbeelden van sterfgevallen in Polen omdat artsen niet durfden ingrijpen bij een uitzichtloze zwangerschap, uit angst dat ze zich moeten verantwoorden voor de rechter.

Poolse vrouwen en vrouwenrechtenactivisten hebben onze hulp hard nodig. Activisten worden door de Poolse regering met allerlei dure rechtszaken onder druk gezet, zodat ze stoppen met hun activiteiten. Dit is de harde realiteit in Polen, en dus de EU. Ik ben erg blij dat President Macron vandaag tijdens zijn speech in het parlement opriep tot erkenning van het recht op abortus in de EU. Maar alleen politieke druk zetten en het tonen van solidariteit is niet genoeg.

Het zwangerschapsregistratiesysteem is wederom een stap van de Poolse PiS-regering waar ze met man en macht proberen om vrouwenrechten in te perken.

Deel dit artikel

Bekijk ook

TOP