23 JANUARI 2023

Column: De rollen met vastelaovend liggen toch niet zó vast

Deze column is geschreven door Peter Leijsten verscheen op 22 januari 2023 op www.limburger.nl.

„Ik denk dat Venlo klaar is voor een prinses”, sprak Karlijn van Kruchten nog maar een klein jaar geleden. De theatermaakster voegde de daad bij het woord. Ze leende de prinsenmuts en de mantel van oud-stadsprins Herm Pollux en riep zichzelf bij afwezigheid van een prins in 2022 uit tot stadsprinses Karlijn I.

Daar waar het Karlijn om te doen was, dat kreeg ze voor elkaar: eens even flink de discussie met betrekking tot emancipatie en feminisme rondom de vastelaovend aanjagen. Ook deze krant wijdde een artikel aan haar stunt. Jocusvorst Roel Versleijen kwam daarin aan het woord en liep niet direct over van enthousiasme: „Ik juich het toe dat een maatschappelijke discussie op gang wordt gebracht”, sprak Versleijen behoedzaam en diplomatiek.

Maar? Want je voelt natuurlijk op de klompen aan dat er nog een ‘maar’ achteraan kwam.

„Maar”, zo vervolgde Vors Joeccius XI, „deze traditie kent geen prinsessen. Met de vastelaovend spelen we theater. De rollen liggen vast en daar hebben we een prins.”

Nou, Roel, think again. De rollen liggen toch niet zó vast. We hebben een prinses: prinses Vera I Tax van De Gaaskaetel!

(Wat zeg ik, we hebben zelfs twee prinsessen. Want in stadsdeel Tegelen regeert dit jaar prinses Sandra I bij de Beerpiëp.)

Geen ‘rare fratsen’ in Leidschendam-Voorburg, kopte het Algemeen Dagblad een maand geleden toen die gemeente een witte CDA-politicus van middelbare leeftijd voordroeg als burgemeester: ‘Het kan nog’. Twitter ontplofte, met name in ‘woke kringen’, waar die woordkeus in het verkeerde keelgat schoot.

Ik zou het zelf ook iets anders geformuleerd hebben. Want witte mannen van middelbare leeftijd voordragen als burgemeester, of benoemen tot prins, natuurlijk kan dat nog in dit land. Niemand houdt je tegen. Niks mis mee ook. Maar het hóéft niet altijd, Roel. Ook tradities zijn niet in steen gebeiteld. Of wacht jij vandaag soms braaf tot 19.00 uur om thuis op de bank met het bord chinees op schoot bij Studio Sport de samenvatting te kijken wie De Klassieker gewonnen heeft, net zoals in 1986?

De Vaegers staken in 2012 Jocus al eens de loef af met Prins Abbie I, de eerste Venlose prins van Marokkaanse komaf. EenVandaagde VolkskrantAD en NRC, alle media stonden in de rij voor buurtprins Abbie. En nu zijn het weer twee kleine zusterverenigingen met een Venlose primeur. Europarlementariër Vera Tax, prinses van De Gaaskaetel uit Venlo-Noord. Wát een stunt. Karlijn is een visionair. Venlo was inderdaad klaar voor een prinses.

Tijd om terug te slaan, Roel. Vera is nicht mehr zu haben, die trein is gepasseerd. Dus je zult van verdomd goeden huize moeten komen in 2024. Wat dacht je van Prinses Chantal I? Oké, Janzen is eigenlijk Tegels, maar een rare frats af en toe moet kunnen. Dat is traditie met vastelaovend. Nog wel.

Bekijk ook

TOP