13 NOVEMBER 2022

Abortus is geen misdaad

Abortus is geen misdaad maar een mensenrecht. Daarom vind ik het absurd dat in Nederland - en in verschillende andere Europese landen - het recht op abortus nog altijd niet is verankerd in de wet. Sterker nog, het staat zelfs in het Wetboek van Strafrecht en is dus in beginsel verboden. Dat moet veranderen!

Vanuit Europa strijd ik ervoor dat iedereen baas in eigen buik moet kunnen zijn. Het recht op een veilige abortus moet opgenomen worden in het Handvest van de Fundamentele Rechten van de EU - want een verbod abortus leidt niet tot minder abortussen, alleen tot meer onveilige abortussen. In een tijd waarin overal ter wereld zwaarbevochten vrouwenrechten onder druk staan, zoals in de VS en Polen, is deze strijd heel hard nodig.

BNNVARA en het Humanistisch verbond zijn een actie gestart om abortus uit het wetboek van strafrecht te krijgen. Samen met presentator Dzifa Kusenuh - die zich inzette voor een burgerinitiatief - was ik te gast bij De Nieuws BV, waar we met Patrick Lodiers over deze actie praatten. Geweldig nieuws dat er voldoende handtekeningen zijn binnen gehaald, zodat de Tweede Kamer dit onderwerp moet gaan bespreken!

Klik hier om het volledige fragment te bekijken.

Vera Tax

Bekijk ook

TOP